آلومینیوم و فولاد در رقابت برای تبدیل شدن به فلز سبکتر و مستحکمتر برای خودروها
بر اساس اعلام شرکت داکر ورلدواید (Ducker Worldwide) که یک شرکت مشاور تحقیقاتی است و عمدتا به تولید کننده های فولاد و آلومینیوم خدمات ارائه می دهد، در حال حاضر آلومینیوم 11 درصد از کل وزن خودروهای عمومی را به خود اختصاص داده است.
تلاش دولت فدرال آمریکا برای اقتصادی تر نمودن مصرف سوخت خودروها و کاهش آن تا حداقل به نصف مصرف متوسط فعلی تا سال 2025، نبرد طولانی مدت بین تولید کنندگان فولاد و آلومینیوم را بین یکی از بزرگترین مشتریان خود یعنی صنایع خودروسازی تشدید کرده است.
هر دو صنعت میلیون ها دلار در کارخانه های خود هزینه می کنند تا بتوانند فلزات سبکتر و مستحکمتر به منظور کاهش 180 کیلوگرمی معادل حدود 10 درصد از وزن متوسط خودروها، تولید کنند. چنین کاهش وزنی، برای رسیدن به استاندارد مصرف یک گالن سوخت به ازای هر 5/54 مایل مورد نیاز است.
تلاش برای تولید وسایل نقلیه سبک تر باعث شده است که آلومینیوم بتواند در دومین بازار بزرگ صنعت فولاد یعنی صنایع خودروسازی به تاخت و تازی پیوسته و شکست ناپذیر بپردازد.
حدود 30 درصد از بدنه خودرو و 20 درصد ازمیله های سپرها از جنس آلومینیوم می باشند. پیش بینی می شود که مقدار آلومینیوم استفاده شده در وسایل نقلیه آمریکایی شمالی در سال 2025، به طور متوسط 550 پوند (248 کیلوگرم) در مقایسه با مقدار 343 پوند (154 کیلوگرم) فعلی (سال 2011) باشد.
بر اساس گزارش شرکت داکر، در صورتی که سناریو فوق عملی شود، آلومینیوم 16 درصد از وزن وسایل نقلیه سبک را تشکیل خواهد داد که در حدود دو برابر محتوای آلومینیوم فعلی است. این شرکت تحقیقاتی افزود، سهم فولاد از 58 درصد به 46 درصد افت خواهد کرد.
ریچارد شولتز (Richard Schultz) از شرکت داکر که که مدیریت بخش تجارت خودروی آلکوا را در دهه 90 میلادی بر عهده داشت، می گوید: این خبر خوبی برای صنعت آلومینیوم است. اما باید گفت که هیچ نوع زنگ خطری برای تولید کنندگان فولاد وجود ندارد زیرا وسایل نقلیه تا 20 سال آینده عمدتا از فولاد خواهند بود. همیشه بین هزینه بالای آلومینیوم و وزن فولاد یک رقابت وجود داشته است. مصرف آلومینیوم در خودروها از دهه 90 که برای اولین بار در خودروی آدیس (Audis) و برخی از اتومبیل های لوکس دیگر از قطعات آلومینیوم استفاده شد، افزایش یافته است. در آن مقطع توجیه قیمت بالای خودرو، برای پوشاندن ضررحاصل از قیمت بالای آلومینیوم نسبت به فولاد، راه کار ساده تری بود!
افزایش قیمت بنزین و وزن سبک تر آلومینیوم، به این فلز کمک کرده است تا راه خود را به داخل بازار خودرو باز کند. به گزارش شرکت داکر، آلومینیوم 11 درصد از وزن انواع اتومبیل های بازار انبوه، از مالیبو شورلت و هوندا تا مدلهای لوکسی مانند لینکلن MKZ و مرسدس بنز ML اسپرت را تشکیل می دهد.
رندال شپز (Randall Scheps) از آلکوا که ریاست گروه حمل و نقل صنعت آلومینیوم شرکت را بر عهده دارد، می گوید: ما می توانیم با استفاده از آلومینیوم به جای فولاد خودروهای سبک تری بسازیم.
تولید کنندگان فولاد با تهدید جدی مواجه هستند، اما آنها می گویند نسبت به آلومینیوم دارای یک مزیت هستند زیرا آنها از روز اول شریک صنعت خودروسازی بوده اند.
مایکل ویلیام (Michael S.Williams) رئیس بخش عملیات ورق آمرکای شمالی شرکت فولاد ایالات متحده (U.S. Steel) می گوید: به عقیده من، ما یک مزیت بسیار قوی در این زمینه داریم. وی برخلاف ادعای شرکت داکر می گوید: بر اساس محاسبات صنعت فولاد، سهم فولاد در اتومبیل ها در واقع کاهش نیافته است بلکه در سال های اخیر از 63 درصد به 65 درصد افزایش یافته است!
آقای لورنس کاواناگ (Lawrence Kavanagh) از موسسه توسعه بازار فولاد می گوید: ما از دست نداده ایم، بلکه به دست آورده ایم. وی معتقد است که فولاد فلز غالب خودرو باقی خواهد ماند. وی افزود: تولید فولاد نسبت به آلومینیوم هزینه های پایین تری دارد و سبب می شود تا خودروسازان بتوانند با هزینه های کمتری خودرو تولید کنند. او همچنین مزیت های زیست محیطی را متذکر می شود و می گوید: هر دو نوع فلز هنگامی که در جاده مورد استفاده قرار می گیرند گازهای گلخانه ای تولید می کنند، اما اگر از ابتدای تولید تا انتهای عمر مفید خودرو را در نظر بگیریم، فولاد به میزان 5 تا 20 درصد کمتر نسبت به آلومینیوم گازهای گلخانه ای تولید می کند.
تولیدکنندگان جهانی فولاد از اواخر دهه 90، بیش از 80 میلیون دلار به منظور توسعه طرح های مختلف سبک سازی خودرو سرمایه گذاری کرده اند. آنها از یک نوع فولاد به عنوان نمونه اولیه با کاربرد در وسایل نقلیه آینده در ماه می سال جاری پرده برداری کردند. استفاده از این نوع فولاد 35 درصد از وزن بدنه خودروهایی را که با باتری الکتریکی کار خواهند داد، کاهش می دهد.
رونالد کروپیتزر (Ronald Krupitzer) معاون رئیس گروه توسعه بازار فولاد می گوید: ما می توانیم حتی در مواردی که در حال حاضر آلومینیوم توانسته است گوی سبقت را از فولاد در کاهش وزن خودروها ببرد، رقابت کنیم. مهم نیست که ماده چگونه سبکتر می شود، هر دو صنعت پی برده اند که باید از نزدیک با خودروسازان کار کنند تا فلزاتی را ارائه دهند که بتوانند به طور موثر برای طراحی و تولید اتومبیل های سبک وزن مورد استفاده قرار گیرند. آقای ویلیامز گفت: در واقع به این نوع طراحی و مهندسی محصول ما باید بسیار نزدیکتر شویم.
فولاد ایالات متحده و شریک سرمایه گذاری مشترکش یعنی شرکت فولاد کوبه (Kobe Steel) ژاپن، در حال سرمایه گذاری 400 میلیون دلاری در یک خط جدید تولید فولاد در کارخانه خود در لیپسیک (Leipsic) اوهایو هستند. تجهیزات این خط ورق فولادی با آلیاژ پیشرفته را به طور متناوب گرم و سرد خواهند کرد تا ورق استحکام و انعطاف پذیری مورد نیاز برای شکل گیری قطعات خودرو را بدست بیاورد. آقای ویلیامز گفت که تجهیزات جدید که قادر به تولید 500 هزار تن محصول در سال هستند، در اوایل سال 2013 به مرحله تولید می رسند.
شرکت فولادسازی او.آ.او سورستال (OAO Severstal) روسیه در حال بازسازی کارخانه دیربورن (Dearborn) خود در میشیگان آمریکا به منظور تولید نسل جدیدی از فولاد خودرو است. این پروژه 730 میلیون دلار وام از وزارت انرژی ایالات متحده دریافت کرده است.
از سوی دیگر در صنعت آلومینیوم نیز شرکت ها در حال توسعه خود در این حوزه هستند. شرکت آلکوا جدیدا برنامه های سرمایه گذاری 300 میلیون دلاری خود را در زمینه آلومینیوم اعلام کرد. در نتیجه این سرمایه گذاری واحد لوآ (Iowa) واقع در داونپورت (Davenport) خواهد توانست تقاضای بازار خودروسازی را تامین کند.
رندال شپز که شش سال پیش قبل از پیوستن به آلکوا، در صنعت خودروسازی کار می کرد، در این باره می گوید: این یک برنامه بلند است. این سرمایه گذاری بعد از 50 سال به مرحله سودهی می رسد.
شرکت نولیس (Novelis) با استناد به تقاضای رو به رشد مشتریان خود، در حال سرمایه گذاری 200 میلیون دلاری برای افزایش تولید ورق آلومینیومی خودرو در کارخانه ای واقع در شهر آسیگو (Oswego) است.
چارلز برادفورد که یک تحلیلگر است، رقابت بین دو صنعت آلومینیوم و فولاد را برای چندین دهه بررسی کرده است. وی به این نتیجه رسیده است که بازار قوطی های نوشیدنیها در تسخیر صنعت آلومینیوم و بازار قوطی های مواد غذایی در تسخیر صنعت فولاد بوده است. اما وقتی صحبت از اتومبیل به میان می آید، این تحلیلگر نیویورکی بر این عقیده است که آلومینیوم سهم بازار خود را هر ساله افزایش داده است، وی افزود، فولاد از نظر وزن، در برابر آلومینیوم مغلوب می شود ولی از لحاظ مزایا بر آن ارجحیت دارد. وی در ادامه گفت: چالش برای تولید کنندگان فولاد این خواهد بود نسل آینده فولادها حاشیه های سود بالاتری را خواهند داشت که بسیار بیشتر از حاشیه های سود گریدهای پایینتر فولادهایی است صنایع خودروسازی به آن عادت کرده اند. اگر آنها وزن کمتری بفروشند، ممکن است بتوانند پول بیشتری بدست آورند و این می تواند یک ترفند در صنعت فولادسازی باشد.